بیماری پارکینسون با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد، در واقع با شروع بیماری پارکینسون، بخش هایی از مغز شما خراب می شود. در بیشتر مواقع در موارد نامعلومی اتفاق می افتد، اما برخی ارثی هستند. برای آشنایی بیشتر با بیماری پارکینسون تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون وضعیتی است که در آن بخشی از مغز شما خراب می شود و در طول زمان علائم شدیدتری ایجاد می شود. این وضعیت بیشتر به دلیل تغییر در کنترل، تعادل و حرکت عضلانی شناخته می شود، همچنین می تواند طیف گسترده ای از تاثیرات دیگر را بر حواس، توانایی تفکر و سلامت روان ایجاد کند.
افراد در چه سنی دچار بیماری پارکینسون می شوند؟
خط ابتلا به بیماری پارکینسون به طور طبیعی با افزایش سن افزایش می یابد و میانگین سنی که در آن شروع می شود 60 سالگی است.
بیماری پارکینسون چگونه بر وضعیت بدن تاثیر می گذارد؟
بیماری پارکینسون باعث می شود که ناحیه خاصی از مغز، خراب شود. همانطور که این ناحیه بدتر می شود توانایی هایی را که آن مناطق زمانی کنترل می کردند از دست می دهید. محققان کشف کرده اند که بیماری پارکینسون باعث تغییر عمده در شیمی مغز می شود.
مغز افراد در شرایط نرمال، برای ارتباط سلول های مغزی با یک دیگر، از مواد شیمیایی (انتقال دهنده عصبی) استفاده می کند. زمانی که به این بیماری مبتلا هستید، دوپامین کافی که یکی از مهم ترین انتقال دهنده های عصبی است، ندارید.
علائم بیماری پارکینسون
این بیماری دارای علائم متفاوتی در بدن افراد مختلف است. در ابتدا امکان دارد علائم اولیه خفیف باشد و توجه کافی به آن نشود. علائم اغلب از یک طرف بدن شروع می شوند و در همان طرف بدتر باقی می ماند. برخی از علائم پارکینسون شامل:
- لرزش: لرزش اغلب در یک اندام، مثلا دست یا انگشتان پا شروع می شود. می توانید انگشت شست و سبابه خود را به جلو و عقب مالش دهید.
- حرکت آهسته معروف به برادی کینزی: حرکات شما با گذشت زمان کند خواهد شد و کارهای ساده روزمره را به سختی انجام خواهید داد. مثلا هنگام راه رفتن ممکن است پاهای خود را بکشید.
- ماهیچه های سفت: در قسمت هایی از بدنتان ممکن است سفتی احساس کنید. سفت شدن ماهیچه ها دامنه حرکتی را محدود می کند.
- اختلال در وضعیت و تعادل: احتمال خمیده شدن بدن شما در طول این بیماری وجود دارد. همچنین ممکن است موقع راه رفتن زمین بخورید یا مشکلات تعادلی داشته باشید.
- تغییر در نوع گفتار: احتمال دارد قبل از صحبت کردن، آهسته یا سریع صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: آنوریسم مغزی چیست؟
مراحل بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون ممکن است چند سال طول بکشد تا علائمی از خود نشان دهد . هنگام مراجعه به پزشک، در چهار مرحله بیماری شما را مورد بررسی قرار می دهد که شامل:
جنبه های حرکتی تجربیات روزمره زندگی
این بخش تاثیرات روی وظایف و توانایی های مرتبط با حرکت را پوشش می دهد. این شامل توانایی شما برای صحبت کردن، خوردن، جویدن و بلعیدن و لباس پوشیدن در صورت لرزش و موارد دیگر می شود.
معاینه
پزشک حرکات بیمار را معاینه کرده تا تاثیر در بیماری پارکینسون پیدا کند.
عوارض حرکتی
این بخش شامل علائمی است که به بیمار کمک می کند که تا چه اندازه در زندگی شما تاثیر می گذارد. این شامل مدت زمانی است که شما هر روز علائم خاصی دارید و این که آیا این علائم بر نحوه گذراندن وقت شما تاثیر می گذارد یا خیر.
بیماری پارکینسون چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک مغز و اعصاب باید علائم بیمار را بررسی کند و برخی از آزمایشات را به بیمار توصیه کند. اما این آزمایش ها معمولا برای رد سایر شرایط یا علل خاصی مورد نیاز است. با این حال بیشتر آزمایش ها ضروری نیستند، مگر این که به درمان این بیماری پاسخی ندهند، که می تواند نشان دهنده بیماری دیگری باشد.
اگر پارکینسون داشته باشیم چه انتظاری باید داشته باشیم؟
بیماری پارکینسون یک بیماری دژنراتیو است، به این معنی که اثرات آن بر مغز شما با گذشت زمان بدتر می شود. با این حال، این وضعیت معمولا به زمان نیاز دارد تا بدتر شود. اکثر افراد با این بیماری طول عمر طبیعی دارند.
در مراحل اولیه بیماری به کمک نیاز ندارید و میتوانید به زندگی خود ادامه دهید. در زمان بدتر شدن بیماری، به مصرف دارو برای محدود کردن تاثیر علائم روی خودتان نیاز خواهید داشت.
بیشتر بخوانید: تومور مغزی، انواع آن + روش های درمان
نتیجه گیری
بیماری پارکینسون یک اختلال پیشرونده است که در اثر تخریب سلول های عصبی در بخشی از مغز که حرکت را کنترل می کند، ایجاد می شود.
سوالات متداول
بیماری پارکینسون قابل درمان نیست، به این معنی که بیماری دائمی است.
حدود 10 درصد موارد ژنتیکی هستند، یعنی شما آن ها را از یک یا هر دو والدین به ارث می برید. با این حال 90 درصد باقی مانده به دلیلی اتفاق می افتد که هنوز ناشناخته است.