جراحی مغز و اعصاب یک تخصص پزشکی است که بر تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات موثر بر سیستم عصبی از جمله مغز، نخاع و اعصاب محیطی تمرکز دارد. جراحان مغز و اعصاب، پزشکانی هستند که سال ها آموزش دیده اند که از تکنیک های جراحی برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله تومورهای مغزی، آسیب های نخاعی و صرع استفاده کنند. برای آشنایی بیشتر با جراحی مغز و اعصاب تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
تمرکز جراح مغز و اعصاب به کدام قسمت بدن است؟
جراحی مغز و اعصاب بر شناسایی و مدیریت بیماری های مغز و نخاع تمرکز دارد. این دو مورد فقط یک بخش جراحی به حساب می آید. رادیوگرافی و نورولوژی برای انجام این عمل ضروری هستند.
جراحان مغز و اعصاب بیماران را در هر سنی و با انواع ناهنجاری ها از جمله تومورها، تشنج، ناهنجاری های عروقی و بیماری هایی مرتبط با با افزایش سن مانند سکته مغزی، اختلالات عملکردی و ستون فقرات درمان می کنند.
دلایل انجام عمل جراحی مغز و اعصاب
- درد مزمن نوروپاتیک: درد مزمن نوروپاتیک ناشی از آسیب مغزی ( از مغز تا نخاع) است. جراح مغز و اعصاب مناطقی را که به لمس حساس می شوند را برای کاهش درد نوروپاتیک جراحی خواهند کرد.
- آسیب به سر: تمام حوادثی که باعث آسیب به سر می شود بسیار خطرناک هستند. بنابراین پزشک برای کاهش آسیب مغزی از روش های درمانی عصبی استفاده می کند.
- تومورها: جراحی مغز و اعصاب معمولا تنها روش درمانی برای تومورهای ستون فقرات و مغز به منظور حفظ جان انسان ها است.
- بیماری شریان کاروتید: شریان های خونی که در مغز جریان دارند، ممکن است با چربی ها مسدود شوند و به سیستم عصبی مرکزی آسیب جدی وارد کند. بنابراین یک جراح مغز و اعصاب ممکن است برخی از روش های عصبی را برای درمان این نوع بیماری انجام دهد.
- شکستگی مهره ها : برای برخی از شکستگی ها که فرد بیمار از دست دادن قد و تغییر شکل مهره ها تجربه می کند، نیاز به جراحی مغز و اعصاب دارد.
چرا باید به جراح مغز و اعصاب مراجعه کنیم؟
زمانی که شما به پزشک عمومی مراجعه می کنید در صورت نیاز شما را به یک جراح مغز و اعصاب ارجاع می دهد. جراحان مغز و اعصاب دانش گسترده ای در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری های عصبی دارند.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین جراح مغز و اعصاب در تهران
جراح مغز واعصاب چه کاری انجام می دهد؟
جراح مغز و اعصاب، سیستم عصبی شما اعمم از (مغز، نخاع و ستون فقرات) را ارزیابی می کند و در صورت تشخیص بیماری درمان خواهد کرد.
در حالی که جراحان مغز و اعصاب می توانند جراحی های پیچیده ای را در ستون فقرات و مغز شما انجام دهند، آن ها اغلب درمان هایی به جز جراحی را توصیه می کنند. به عنوان مثال، اگر کمر درد مزمن دارید، جراح مغز و اعصاب شما با توجه به تشخیص خود ممکن است دارو های ضد التهابی یا فیزیوتراپی را توصیه کند. اگر کمردرد شما به این درمان ها پاسخ مثبت ندهد، در صورت نیاز پزشک جراحی را برای بیمار تجویز خواهد کرد.
هنگام جراحی مغز و اعصاب، جراح از چه ابزارهایی برای تشخیص اختلالات مغز و نخاع استفاده می کند؟
- مگنتوانسفالوگرافی (MEG): آزمایشی است که میدان های مغناطیسی تولید شده توسط جریان های الکتریکی مغز را اندازه گیری می کند. از این آزمایش برای شناسایی دقیق تشنج های مرتبط با صرع استفاده می کنند.
- الکتروانسفالوگرافی (EEG): آزمایشی است که ناهنجاری ها را در امواج مغزی یا فعالیت الکتریکی مغز شما تشخیص می دهد. در طول انجام این روش، الکترودهای متشکل از دیسک های فلزی کوچک با سیم های نازک روی پوست سر شما چسبانده می شوند. الکترودها بارهای الکتریکی کوچکی را که از فعالیت سلول های مغز شما ناشی می شود ، تشخیص می دهند.
- آنژیوگرافی: آنژیوگرافی درواقع در جهت بررسی عروق خونی از طریق اشعه ایکس عمل می کند. رگ های خونی به صورت واضح در عکس برداری معمولی با اشعه ایکس نشان داده نمی شوند، بنابراین ابتدا باید یک رنگ مخصوص به خون شما تزریق شود و به پزشک این امکان را می دهد تا هر مشکلی را ببیند.
- توموگرافی: توموگرافی کامپیوتری معمولا به عنوان سی تی اسکن شناخته می شود. سی تی اسکن یک روش تصویربرداری است که برای تصویر برداری از داخل بدن استفاده می شود. این تصاویر شامل اندام هایی مانند استخوان ها، چربی ها، ماهیچه ها و رگ های خونی می باشد.
- بررسی مایع نخاعی: در این روش یک سوزن، به کانال نخاعی در قسمت پایین کمر، وارد میشود تا مایع مغزی نخاعی را برای آزمایش جمع آوری کند.
- اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون ( PET): یک آزمایش تصویر برداری است که تصاویری از اندام ها و بافت های شما تولید می کند. در این آزمایش از یک ماده شیمیایی رادیواکتیو قابل تزریق و دستگاهی به نام اسکنر استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: تومور مغزی، انواع آن + روش های درمان
جمع بندی
جراحی مغز اعصاب علم پزشکی است که پزشک در طول سال ها درس خواندن به دست می آورد و می تواند بیماری های مرتبط با سیستم عصبی شما را درمان کند. متخصص مغز و اعصاب بر اساس تجربیات خود و مشورت کردن با پزشکان دیگر بهترین درمان را برای بیماران توصیه می کنند.
سوالات متداول
زمانی که فرد در سیستم عصبی خود دچار مشکل می شود، باید به پزشک مراجعه کند و دکتر عمومی با توجه به علائم بیماری فرد را به جراح مغز و اعصاب ارجاع می دهد.
هزینه متخصص جراح مغز و اعصاب به ویژگی های مختلفی بستگی دارد از جمله:
1.نوع بیماری و درمان مورد نیاز برای فرد بیمار
2.نوع بیمه
3. دستمزد جراح
4.خدمات بیمارستانی که قرار است جراحی شوید.