ام-اس

همه چیز درباره بیماری ام اس

بیماری ام اس باعث آسیب به رشته های عصبی در سیستم عصبی مرکزی می شود. با گذشت زمان، می تواند منجر به مشکلات بینایی، ضعف عضلانی و از دست دادن تعادل یا بی حسی شود. دارو های درمانی می تواند آسیب عصبی را محدود و پیشرفت بیماری را کند کنند.

MS

ام اس چیست؟

ام اس، یک بیماری خود ایمنی است. یعنی سیستم ایمنی بدن به طور غلط به سمت سلول های سالم حمله می کنند. در افراد مبتلا به ام اس، سیستم ایمنی به سلول های میلین، غلاف محافظی که اعصاب مغز و نخاع را احاطه کرده است، حمله می کند.

آسیب به بافت میلین باعث قطع سیگنال های عصبی از مغز شما به سایر قسمت های بدن می شود. آسیب می تواند منجر به علائمی شود که بر مغز، نخاع و چشم شما تاثیر می گذارد.

چهار نوع مولتیپل اسکلروزیس وجود دارد که شامل:

  • سندرم جداشده بالینی ( CIS): هنگامی که فردی اولین دوره علائم ام اس را داد، پزشکان آن را در دسته CIS قرار میدهند.
  • سندرم جداشده بالینی ( CIS): هنگامی که فردی اولین دوره علائم ام اس را داد، پزشکان آن را در دسته CIS قرار میدهند.
  • ام اس پیشرونده ثانویه (SPMS): با داشتن مولتیپل اسکلروزیس ثانویه، علائم شما بدتر می شود. افزایش علائم، دوره بهبودی کندتر خواهد شد.

چه چیزی باعث ام اس می شود؟

 کارشناسان به طور قطعی نمی دانند که چه چیزی باعث ام اس می شود. اما برخی از عوامل که ممکن است باعث بروز چنین بیماری شود، عبارت اند از:

قرار گرفتن در معرض برخی ویروس ها یا باکتری ها

برخی تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض برخی از عفونت ها می تواند باعث ایجاد ام اس در مراحل بعدی زندگی شود.

محل زندگی شما

محیط زندگی شما ممکن است در خطر ابتلا به ام اس نقش داشته باشد.در برخی از نقاط جهان به طور قابل توجهی نرخ ابتلا به این بیماری به نسبت سایرین بیشتر است. این مسئله می تواند به این دلیل باشد که این مناطق نور خورشید کمتری دریافت می کنند.

نحوه عملکرد سیستم ایمنی بدن

ام اس، یک بیماری خود ایمنی است. محققان در تلاش اند تا دریابند چه چیزی باعث می شود سلول های ایمنی برخی افراد به اشتباه به سلول های سالم حمله کنند.

جهش های ژنی

اگر یکی از افراد خانواده شما به بیماری ام اس دچار باشد، انتقال آن به صورت ژنتیکی به سایر افراد خانواده امکان پذیر است. اما دقیقا مشخص نیست که چگونه و کدام ژن در ایجاد ام اس نقش دارد.

علائم ام اس چیست؟

مشکلات بینایی، مانند نوریت بینایی (تاری و درد در یک چشم)، اغلب یکی اولین علائم مولتیپل اسکلروزیس هستند. سایر علائم شامل:

  • تغییرات در راه رفتن
  • خستگی
  • از دست دادن تعادل یا هماهنگی
  • اسپاسم عضلانی
  • ضعف عضلانی
  • گزگز یا بیحسی، به خصوص در پاها یا بازو ها

عوارض ام اس چیست؟

اگر ام اس پیشرفت کند، بدتر شدن علائم ممکن است منجر به عوارضی مانند:

  • مشکل در راه رفتن که ممکن است منجر به نیاز به عصا، واکر یا ویلچر شود.
  • از دست دادن روده یا مثانه
  • مشکلات حافظه
  • مشکلات جنسی
بیماری-ام-اس

بیشتر بخوانید:  آنوریسم مغزی چیست؟

چه کسی MS را تشخیص می دهد؟

بسیاری از شرایط می توانند علائم عصبی مشابهی ایجاد می کنند. تشخیص دقیق گاهی اوقات دشوار است. برخی از افراد در طول سال ها قبل از دریافت تشخیص به چندین پزشک مراجعه می کنند. شناسایی و درمان ام اس در اسرع وقت می تواند به کند کردن پیشرفت بیماری کمک کند.

اگر پزشک شما مشکوک به ام اس باشد، باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. متخصص مغز و اعصاب پزشکی است که در درمان شرایطی که بر سیستم عصبی که شامل مغز و نخاع می شود، متخصص است.

ام اس چگونه تشخیص  داده می شود؟

هیچ آزمایشی نمی تواند تشخیص قطعی ام اس باشد. برای درک ایمن که چه چیزی باعث بروز علائم می شود، پزشک شما یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. همچنین ممکن است، آزمایش MRI، نواحی آسیب در مغز و نخاع را که نشان دهنده ام اس است را نمایش دهد.

چگونه ام اس را مدیریت کنیم؟

در حال حاضر درمان قطعی برای ام اس وجود ندارد. درمان بر مدیریت علائم، کاهش عود شونده ( دوره هایی که علائم بدتر می شود) و کند کردن پیشرفت بیماری متمرکز است. برنامه درمان شامل موارد زیر است:

درمان های اصلاح کننده بیماری (DMTs): چندین دارو برای درمان پزشک تجویز می کند. دارو ها به کند شدن روند بیماری کمک می کند و می توانند از ایجاد ضایعات جدید بر روی مغز و نخاع جلوگیری کنند.

دارو هایی که به عدم شدید شدن ام اس کمک می کنند: اگر فردی به صورت شدید، بیماری ام اس عود کرده باشد، متخصص مغز و اعصاب به او دوز بالایی از کورتیکواستروئید ها را توصیه می کند. این دارو ها التهاب را کاهش می دهد.

توانبخشی فیزیکی: ام اس می تواند بر عملکرد فیزیکی شما  تاثیر بگذارد. تناسب اندام و قوی بودن به شما کمک می کند تا تحرک خود را حفظ کنید.

چگونه می توان از تشدید ام اس جلوگیری کرد؟

تغییرات سبک زندگی می تواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد، که عبارت اند از:

رژیم غذایی سالم

داشتن یک رژیم غذایی متعادل که شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات، غلات کامل، چربی های سالم و پروتئین بدون چربی باشد.

داشتن ورزش منظم

بیماری ام اس می تواند باعث ضعف عضلانی، از دست دادن تعادل و مشکل در راه رفتن شود. تمرینات هوازی، انعطاف پذیری و تمرینات قدرتی برای کمک به قوی نگه داشتن عضلات و حفظ عملکرد بدنی ضروری است.

مدیریت استرس می تواند عوارض جسمی و روحی داشته باشد. همچنین ممکن است در خواب فرد تداخل ایجاد کند که باعث خستگی در طول روز شود. مهم است راه هایی برای مدیریت استرس پیدا کنید. کارهایی مثل یوگا، مدیتیشن، ورزش و صحبت با یک روان درمانگر به شما در روند این بیماری کمک می کند

سیگار و الکل را محدود کنید

سیگار و الکل با بدتر شدن علائم ام اس مرتبط هستند و می توانند پیشرفت بیماری  را شدیدتر کند. ترک سیگار به سلامت شما کمک می کند.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره عفونت مغزی مننژیت

نتیجه گیری

ام ای، یک بیماری طولانی مدت (مزمن) سیستم عصبی است، وضعیتی که در آن بدن به اشتباه به خود حمله می کند. ام اس یک بیماری غیر قابل پیش بینی است که افراد را به طور متفاوتی تحت تاثیر قرار میدهد.

مطالب مرتبط

فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *