انواع مختلفی از جراحی مغز وجود دارد که به عنوان جراحی مغز و اعصاب نیز شناخته می شود که برای شرایط مختلف پزشکی انجام می شود. جراحی که برای هر فردی انتخاب می شود وابسته به نوع بیماری است که پزشک تشخیص می دهد. در ادامه این مطلب به انواع جراحی مغز پرداخته ایم، پس همراه ما باشید.
چند نوع رایج از جراحی مغز
- کرانیوتومی
شامل برداشتن بخشی از جمجمه برای دسترسی به مغز است. این روش به جراحان اجازه می دهد تا تومورهای مغزی را درمان کنند، لخته های خون را درمان کنند و آنوریسم های مغزی را ترمیم کنند یا فشار داخل جمجمه را کاهش دهند.
- برداشتن تومور مغزی
این جراحی شامل برداشتن تومور مغزی است. جراحان سعی می کنند تا حد ممکن تومور را حذف کنند و در عین حال آسیب به بافت سالم مغز را به حداقل برسانند. با توجه به نوع محل تومور، ممکن است از تکنیکهای مختلفی مانند کرانیوتومی بیدار، بیوپسی استریوتاکتیک یا فرسایش لیزری استفاده کنند.
- تحریک عمیق مغز(DBS)
DBS شامل کاشت الکترود ها در مناطق خاصی از مغز برای درمان اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون و انواع خاصی از درد های مزمن است. الکترود ها تکانه های الکتریکی را ارسال می کنند که به تنظیم فعالیت های غیر طبیعی مغز کمک می کند.
- جراحی مغز استریوتاکتیک
این تکنیک جراحی از یک سیستم مختصات سه بعدی برای هدف قرار دادن دقیق مناطق خاصی از مغز استفاده می کند. اغلب برای بیوپسی مغز، تحریک عمقی مغز، جراحی رادیواکتیو و قرار دادن وسایل داخل جمجمه استفاده می شود.
- جراحی مغز بیدار
این روش زمانی انجام میشود که تومور مغزی یا کانون صرع در نزدیکی نواحی حیاتی مغز باشد که مسئول عملکردهایی مانند گفتار یا حرکت هستند. بیمار در طول جراحی بیدار می ماند تا با تیم جراحی ارتباط برقرار کند و به حفظ عملکردهای ضروری کمک کند.
- جراحی آندوسکوپی مغز
شامل استفاده از یک آندوسکوپ، یک لوله بلند و نازک با نور و دوربین در نوک آن، برای دسترسی به مغز از طریق برشهای کوچک یا منافذ طبیعی می باشد. تکنیک های آندوسکوپی برای روش هایی مانند برداشتن تومور، درمان هیدروسفالی و درمان ناهنجاری های عروقی خاص استفاده می شود.
- قرار دادن شانت
از شانت ها برای درمان هیدروسفالی، وضعیتی که با تجمع مایع مغزی نخاعی در مغز مشخص می شود، استفاده می شود. در طول جراحی، یک لوله نازک در مغز قرار داده می شود تا مایع اضافی را به قسمت دیگری از بدن، به طور معمول شکم، هدایت کند، جایی که می تواند جذب شود.
- برداشتن نیم کره مغز
شامل برداشتن یا قطع یک نیمکره (نیمی) از مغز است. این روش معمولاً در موارد شدید صرع یا زمانی که یک نیمکره به شدت آسیب دیده است، با هدف کاهش تشنج یا بهبود عملکرد کلی بدن انجام می شود.
انجام روش جراحی به وضعیت بیمار، محل مشکلات و اهداف عمل بستگی دارد که بهترین جراح مغز و اعصاب هر مورد را به صورت جداگانه ارزیابی می کند تا مناسب ترین روش جراحی را تعیین کند.
بیشتر بخوانید: جراحی مغز و اعصاب چیست؟
جراحی برای تومورهای مغزی
جراحی یکی از درمان های اصلی تومورهای مغز و نخاع است. ممکن است مجبور باشید یک عمل جراحی انجام دهید که:
- جراح کل تومور را بردارد تا سعی کند آن را درمان کند.
- بخشی از تومور را بردارد تا رشد آن را کند کرده و به کاهش علائم آن کمک کند.
- تخلیه تجمع مایع روی مغز انجام دهد.
- جراحی انجام دهید تا به درمان شیمی درمانی کمک کند.
- به تشخیص تومور مغزی کمک کند.
جراحی مغز و اعصاب ممکن است عملی ترسناک به نظر برسد، اما کاملا بی خطر است. متخصصان مغز و اعصاب که این جراحی را انجام می دهند در کار خود ماهر هستند، که بیمار می تواند برای کاهش نگرانی خود از عمل با پزشک صحبت کند.
نتیجه گیری
به طور کلی انواع مختلفی از جراحی مغز وجود دارد و با توجه به تشخیص پزشک نوع جراحی مغز تعیین می شود. این انواع جراحی شامل کرانیوتومی، برداشتن تومور مغزی، تحریک عمق مغز(DBS)، جراحی مغز بیدار و … می باشد.
یک تیم متخصص از پزشکان جراحی شما را انجام می دهند که به آن ها جراح مغز و اعصاب می گویند. ممکن است تیمی از جراحان مغز و اعصاب داشته باشید که روی عمل شما کار کند. به عنوان مثال یک جراح گوش و حلق وبینی.
جراحی بخش مهمی از درمان است. با توجه به تشخیص پزشک، که ممکن است تشخیص دهد که نمی تواند تومور را به طور کامل حذف کند. این موضوع می تواند به کاهش سرعت پیشرفت تومور کمک کند.
در طی جراحی مغز، ممکن است شیمی درمانی در ناحیه تومور به عنوان ایمپلنت انجام شود.